Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones
25 de novembre de 2022
Avui, 25 de novembre, és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.
La violència masclista té moltes formes i una n’és la violència sexual.
Aquest tipus de violència és de les més habituals, però també la més amagada i invisible.
Tot això fa que les violències sexuals siguin una part molt important del patriarcat.
No tenen a veure amb el sexe, sinó amb el poder. El poder de cosificar, d’humiliar, de dominar, de generar por i de restringir la llibertat de les nenes, les adolescents i les dones.
Aquest poder fa que la societat pensi que els homes han de prendre la iniciativa en el sexe i que poden seguir una relació sexual fins a rebre una negativa directa. Fins i tot, poden ignorar una negativa o traspassar els límits si hi insisteixen.
Aquest poder també provoca un sentiment de vergonya a les dones que han patit una agressió sexual. Les fa responsables i les culpa per com anaven vestides, si havien consumit alcohol, on eren, si anaven soles... En canvi, s’hauria d’assenyalar l’agressor com a únic responsable.
Aquest poder posa en dubte la intenció de les dones que ho denuncien. S’ha creat una imatge en què l’agressor és un desconegut, una mena de psicòpata que actua en un espai públic: al carrer, en una discoteca... Però la realitat és que la majoria d’agressions, sobretot aquelles més greus, ocorren en espais privats i els agressors més habituals solen ser coneguts de la víctima: amics, parelles, companys d’estudis o de feina, veïns, familiars o referents propers.
Els moviments feministes d’arreu del món s’han rebel·lat contra aquest poder patriarcal, han assenyalat les causes i les conseqüències de les violències sexuals.
També han denunciat la cultura de la violació que normalitza i accepta la violència sexual.
Gràcies a aquestes denúncies dels moviments feministes han sorgit accions de sororitat, d’ajut entre dones, per reconèixer les víctimes que denuncien i per acompanyar-les.
Els moviments feministes també han impulsat dos grans canvis:
1. La importància del consentiment. La llibertat sexual inclou practicar sexe tan sovint com es vulgui i amb qui es vulgui. I també rebutjar fer-ho.
La societat, i els homes en concret, han de desfer-se dels estereotips i dels rols de gènere que els imposa el patriarcat. Han d’aprendre a identificar si ells o els seus amics, familiars o companys tenen actituds masclistes, i a no justificar cap tipus d’actitud o comentari que comporti violència sexual.
2. Posar fi a la violència institucional. Els poders públics han de prevenir i eliminar la violència contra les dones, i han d’invertir recursos econòmics per fer-ho possible.
Totes les institucions públiques del país ens comprometem a garantir els drets de les víctimes de violència masclista:
• el dret a la seguretat,
• el dret a la integritat física i psicològica,
• el dret a la salut, el dret a l'educació
• o el dret a la participació social i política.
En definitiva, ens comprometem amb la llibertat de les dones per fer una societat més lliure.
Envia'ns el teu cv a stosca@fagem.org, amb el número de referència de l'oferta i ens posarem en contacte amb tu.
Comentaris